page 1
page 2
page 3
page 4
page 5
page 6
page 7
page 8
page 9
page 10
page 11
page 12
page 13
page 14
page 15
page 16
page 17
page 18
page 19
page 20
page 21
page 22
page 23
page 24
page 25
page 26
page 27
page 28
page 29
page 30
page 31
page 32
page 33
page 34
page 35
page 36
page 37
page 38
page 39
page 40
page 41
page 42
page 43
page 44
page 45
page 46
page 47
page 48
page 49
page 50
page 51
page 52
page 53
page 54
page 55
page 56
page 57
page 58
page 59
page 60
page 61
page 62
page 63
page 64
page 65
page 66
page 67
page 68
page 69
page 70
page 71
page 72
page 73
page 74
page 75
page 76
page 77
page 78
page 79
page 80
page 81
page 82
page 83
page 84
page 85
page 86
page 87
page 88
page 89
page 90
page 91
page 92
page 93
page 94
page 95
page 96
page 97
page 98
page 99
page 100
page 101
page 102
page 103
page 104
page 105
page 106
page 107
page 108
page 109
page 110
page 111
page 112
page 113
page 114
page 115
page 116
page 117
page 118
page 119
page 120
page 121
page 122
page 123
page 124
page 125
page 126
page 127
page 128
page 129
page 130
page 131
page 132
page 133
page 134
page 135
page 136
page 137
page 138
page 139
page 140
page 141
page 142
page 143
page 144
page 145
page 146
page 147
page 148
page 149
page 150
page 151
page 152
page 153
page 154
page 155
page 156
page 157
page 158
page 159
page 160
page 161
page 162
page 163
page 164

L eave it to the Massachusetts Institute of Technology ( MIT), based in Cambridge, Massachusetts, to create a physical structure with enough thought behind it to complete a doctoral dissertation. With graduates such as former United Nations Secretary- General and Nobel Peace Prize winner Kofi Annan and former Hewlett- Packard President and CEO Carly Fiorina, MIT Sloan School of Management was in dire need of a campus space to match its reputation for innovation in management theory and practice. Dean Richard Schmalensee, who stepped down in 2007, made it a major priority for nearly a decade to fundraise for, plan and design a space that not only had the look and feel of a world-renowned center of learning but also changed the way faculty and students interact. In 2007, construction crews broke ground on the 209,000 square- foot, multi- purpose management center, which is slated for completion in 2010 and will cost approximately $ 142 million. " The new building will unify the faculty in areas that encourage collaboration and, in the process, transform the way that our students and faculty work together," said Schmalensee at the groundbreaking ceremony. " MIT Sloan will truly have competitive facilities and a real campus for the fi rst time." The design, developed by Moore Ruble Yudell, Architects and Planners of Santa Monica, California and Bruner/ Cott Associates of Cambridge, Massachusetts, aims to unify MIT Sloan faculty under one roof; add additional classrooms, study rooms, and public spaces; provide a center for the school; blend in with existing campus and city structures; promote sustainability; and create a new eastern ' gateway' to the Institute at large. Colloquially known as Building E62, the new structure will stand six stories high over a three-story underground garage with a façade composed of stone- clad volumes joined by glass- fi lled bays. An elevated river court space framed by an entire glass wall will face Cambridge's Memorial Drive, and a raised garden space lined with trees will be able to host up to 250 people for outdoor events. In addition to aesthetics, the design will provide superior energy effi ciency and create healthy and comfortable environments through the artful handling of daylight, artifi cial light, and air. In addition, it will reduce the use of unhealthy building practices and materials. Sustainable elements that will be used include an insulating building exterior and window system, sun shading devices, photo- voltaic panels, and " green" sedum roofs designed to reduce peak rainwater runoff to the storm drain system. " A major goal of the new building project is to create a heart for the School. Paramount in our planning process is thinking about how our community functions— and how we can make it easier for that to happen," said Cindy Hill, director of capital projects, in the 2007 Spring/ Summer MIT Sloan newsletter. " We wanted more 152 October 08 www. bus- ex. com The ingenuity and unconventional thinking that defi nes this top- tier institution also defi nes the campus itself. Kate Sawyer reports Artfularchitecture

October 08 www. bus- ex. com 153 MIT Sloan School of Management common meeting places, a smoother process to fi nd a study room, and more pathways that take you right where you need to be." According to Hill, all principal participants in the project sat in the same room to discuss the design issues— if the architects proposed something the engineers couldn't achieve, it could be resolved immediately. " I've been to so many different schools with beautiful areas that would never work for our community— places where faculty members are tucked away in narrow hallways or in rabbit holes. We have a faculty committee thinking about how they want to be organized. Our faculty said, ' We like to see each other, so that we have a sense of closeness and intimacy.' Since this is an open- door community, we need to create clusters. A heavy door can make people feel that they must have serious business in order to walk through it," said Hill. Based on research by MIT Sloan professor Thomas Allen, the faculty offi ce clusters, which will accommodate 12 to 14 offi ces, are being installed to promote a broad range of interaction among faculty and graduate students alike. True to form, MIT has puzzled out a winning facility design that, perhaps surprisingly, provided an object lesson on the importance of community to all involved. " I will actually miss being involved in the building project," said Schmalensee. " I will miss spending time with alumni, because I got to know a lot of alumni over the years. I'll miss the sense that I can put my hands on the Institution and make it better. That's a good feeling, the ability to say, ' I can help fi x that.'"